Historia

Stockholms Travsällskap som bildades av det tidigare Svenska Travsällskapet år 1925. Då arrangerade man vintertävlingar på Brunnsvikens is men saknade en sommartravbana. Sällskapet köpte upp ca 35 hektar mark i Rissne/Bällsta för att kunna anlägga en sommartravbana, Solvalla, efter namnet på ett torp som låg här.


Dåtid
Anläggningen invigdes den 31 juli 1927, då det arrangerades sju löpningar; ett för lanthästar, tre för varmblod och tre för kallblod. Under 1930-talet lades grunden till dagens travsport. 1930 kördes 36 tävlingsdagar med 225 lopp och en totalomsättning på över fem miljoner kronor. Då delade man ut över en halv miljon kronor i prispengar. 1952 kördes det första Elitloppet.
Elitloppet
Solvalla ses av många som Sveriges nationalarena för travsport. Här arrangerar travsporten ca 100 tävlingsdagar per år. Den i särklass mest kända är Sveriges största travlopp - Elitloppet. Sett till publikkapacitet är Solvalla den största travbanan i Norden, med plats för runt 40 000 åskådare vid travevenemang. 2011 blev Solvalla utsedd till världens bästa travbana.
Djurens helg
Idag är Solvalla en bredare event- och multisportarena för utomhussporter. Travsporten har ca 100 tävlingsdagar per år där publiken växlar från ca 800 -30 000 personer. Förutom travsport har motorsporten hittat till Solvalla tillsammans med hundsport, löpning och skidor. Skidsporten har förutom tävlingar också skapat möjlighet för allmänheten att träna på pistade spår. Övriga event och sportarrangemang tar arenan i anspråk ca 50 dagar per år med deltagarantal och/eller publik från 4 000–15 000 personer. Bilden är från den årliga Djurens helg.

 

banner solvalla1